#StudiecirkelAlmedalen

seminarier-samtal-workshops

Fundamentalism – moderniseringens öde?

Fundamentalism – moderniseringens öde?
Seminarium. Är religiös fundamentalism en naturlig konsekvens av moderniseringen? Kommer den att försvinna av sig självt eller måste den bekämpas - och i så fall hur: med teologiska eller sekulära medel? Är den missionerande ateismen en ny variant av fundamentalism?

  • Datum: 5 juli, 2016
  • Tid: 10:00
  • Plats: Katolska kyrkan, S:t Drottensgatan 12, Visby
  • Lokal: Newman/Bildascenen

Idéhistoriskt är fundamentalistiska religiösa tolkningar ett modernt fenomen. När upplysningsfilosofin satte den enskildes kunskapsförmåga i centrum skapade det en polarisering i den kristna teologin, mellan en extrem som ville ta bort allt som inte kunde verifieras empiriskt, och en annan som menade att det man läste sig till i Bibeln skulle vara ett bokstavligt rättesnöre. Även fundamentalistisk islam och hinduism sägs vara reaktioner på sekulariseringen och sentida fenomen i sina respektive traditioner. Med förödande konsekvenser. Men vi ser idag också en ateistisk fundamentalism med missionerande drag växa fram, och som hävdar att varje icke-empiriskt grundat påstående om människan och världen är farlig vidskepelse som måste bekämpas.

Vilka är de största problemen med fundamentalism? Är den på frammarsch eller ser vi början på dess återtåg? Finns skillnader mellan religiösa traditioner och samhällen? Behöver den aktivt motverkas och med vilka medel – sekulära eller teologiska?

Medverkande: Philip Geister (jesuitpater, fil dr i teologi och rektor för newmaninstitutet, Newmaninstitutet), Stefan Gustavsson (teolog och generalsekreterare i svenska evangeliska alliansen, Svenska Evangeliska Alliansen), Lena Andersson (författare, skribent och humanist), Eli Göndör (religionshistoriker med inriktning mot islam och mellanöstern), Thomas Idergard (moderator, jesuit och teologistuderande)

Kontaktperson: Christoph Hermann, Newmaninstitutet/Bilda, 070-956 76 32

Entré och lokal tillgänglig för rullstol, Miljödiplomerat